Friday, August 27, 2010

MAKANAN SABAH-MAKNA HINAVA


MAKNA HINAVA

Istilah hinava merujuk kepada masak tanpa menggunakan api.Hinava hanya perlu membersihkan daging ikan tersebut dengan air laut,dan ramuan lain seperti limau,lada dan sebagainya.Hinava dihasilkan daripada isi ikan yang dicampurkan dengan biji buah bambangan yang telah diparut.

CARA MENYEDIAKAN HINAVA IKAN YU

Cara menyediakan hinava ikan yu ini, isi ikan tersebut tidak perlu dimasak kerana isi ikan tersebut akan masak melalui perahan jus limau sama ada menggunakan limau nipis atau limau kasturi.Terdapat pelbagai jenis isi ikan yang boleh digunakan untuk menyediakan hinava, tetapi yang paling popular ialah isi ikan yu.Selain itu, isi udang dan sotong boleh digunakan untuk menggantikan isi ikan yu. Masa yang diperlukan untuk membuat hinava ikan yu ini hanyalah 30 minit sahaja.


No comments:

Post a Comment