Friday, August 27, 2010

MAKANAN MELAYU-LEMANG


Apabila bulan Syawal menjelang, ramai orang bertungkus lumus menyediakan juadah raya. Salah satu daripada juadah yang mesti disediakan adalah lemang. Kita dapat melihat kedai-kedai ditepi jalan menjual lemang pada akhir-akhir bulan ramadhan. Lemang ialah pulut yang dibakar di dalam buluh lemang sendiri. Ia dibakar beberapa jam dengan unggunan api yang kecil atau sederhana supaya pulot tidak hangus dan masak sekata sampai ke dalam. Pada awalnya,pulut yang digunakan hendaklah direndam agar pulu tersebut bersih. Selepas itu pulut di isi kedalam buuh yang sudah dimasukkan balutan daun pisang. Santan akan dituang ke dalam buluh sebelum dan semasa proses pembakaran. Sesudah lemang siap dibakar, buluh akan dibelah bagi tujuan menyejukan lemang yang berada di dalam. Lemang dipotong setebal 1-2 inchi dan boleh dimakan dengan kari, rending ataupun serunding.

No comments:

Post a Comment